Sauna má pre naše telo enormné množstvo benefitov. Vedeli ste však, že jej účinky môžu byť rovnako prospešné ako priemerné cvičenie vo fitku? Aby to vedci dokázali, devätnásť dobrovoľníkov sa muselo doslova potiť kvôli vede. Cieľom nemeckých výskumníkov bolo zistiť okamžité účinky sauny na náš kardiovaskulárny systém. Najnovšiu štúdiu nedávno uverejnil časopis Complementary Therapies in Medicine.

Účastníkom merali krvný tlak a pulz počas saunovania a tridsať minút po ňom. Rovnaký test zopakovali v iný deň na stacionárnom bicykli, pričom intenzita cvičenia sa každú minútu postupne zvyšovala, až kým dosiahla vrchol 100 wattov. Vedci získané údaje z oboch meraní porovnali a zistili, že sú takmer identické. 25-minútový pobyt v saune priniesol podobné výsledky ako krátke cvičenie na stacionárnom bicykli.

Dôvodom bolo, že teplo v saune malo za následok progresívne zvýšenie systolického a diastolického krvného tlaku ako aj zvýšenie tepovej frekvencie. Po skončení saunovania sa obe namerané hodnoty postupne znižovali. Rovnaké výsledky boli pozorované aj počas priemernej fyzickej záťaži na stacionárnom bicykli.

To znamená, že naše srdce je pri saunovaní zaťažované podobne ako pri stredne ťažkej fyzickej aktivite. Je to tiež jeden z dôvodov, prečo sme po saune tak unavení a máme pocit, akoby sme sa práve vrátili z fitka. Ak ste si teda mysleli, že saunovanie znižuje váš krvný tlak, vedzte, že je to práve naopak.

Podstatou je, že sauna rovnako ako cvičenie posilňuje naše srdce, a to tým, že ho na krátku chvíľu prinúti tvrdo pracovať a potom ho postupne privedie do “základného režimu”. Saunovanie (rovnako ako cvičenie) vám môže priniesť výhody aj z dlhodobého hľadiska — váš kardiovaskulárny systém bude časom pracovať efektívnejšie a váš krvný tlak sa ustáli.

Podobný výskum vykonali minulý rok aj vedci z Univerzity východného Fínska a prišli k rovnakým výsledkom. Najlepšie benefity podľa nich dosiahneme, keď sa budeme saunovať dva až trikrát týždenne.

“Krutou realitou” však ostáváva, že tie činky budete musieť do ruky aj tak chytiť. Zo sauny vám totiž ani nenarastú svaly, ani neschudnete. Je síce pravda, že ľudia po saunovaní väčšinou vážia menej, ale to je zapríčinené najmä tým, že v saune vypotili z tela veľké množstvo vody.

A aby ste si účinky sauny mohli užívať kedykoľvek si zmyslíte, vytvorili sme pre vás Elysium saunu, ktorá je nielen funkčná a štýlová, ale zároveň funguje na moderných IoT technológiách. A či už ste nadšenec smart technológií alebo tradicionalista, jednoduchosť a praktickosť ovládania tejto sauny určite oceníte. Viac sa dozviete na našej oficiálne stránke.

Sledujte aj naše sociálne siete Facebook a Instagram.